011/10.09.08
info@tvo-advocaten.be

TVO Advocaat BV
Maastrichterstraat 114/1.01
3500 Hasselt
KBO 0535.998.541

21 juni 2023
Opgelet: vanaf 1 juni 2023 gelden er strengere regels voor alcohol in het verkeer!

De BOB-campagnes worden al decennialang ingezet om de strijd tegen alcoholmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Ondanks deze campagnes blijft het gebruik van alcohol in België één van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen. Sinds 1 juni zal het rijbewijs daarom sneller worden ingetrokken bij een positieve ademtest.

Deze verstrenging maakt deel uit van het actieplan tegen de zogenaamde “verkeerskillers. Ook de timing van deze verstrenging is niet toevallig. De wetgever wil liever voorkomen dan genezen en is zich ervan bewust dat de zomermaanden heel wat gelegenheden biedt om een glaasje (teveel) te drinken. Denk hierbij maar aan de vele gezellige BBQ’s, festivals of tuinfeesten.

Wat is er veranderd sedert 1 juni 2023?

Het drinken van alcohol en rijden met de wagen is nooit een goed idee. Van zodra de politie de aanwezigheid van 0,5 promille alcohol per liter bloed (= 0,22 mg/l uitgeademde lucht) vaststelt, bega je een misdrijf. Om andere verkeersdeelnemers te beschermen zal je rijbewijs dan steeds als beveiligingsmaatregel voor minimaal 3u worden ingetrokken. Daarnaast zul je ook een onmiddellijke inning van minimaal 179 euro moeten voldoen. Deze boete kan zelfs oplopen tot 578 euro, waarbij de vuistregel is: hoe hoger het promille in het bloed, hoe hoger het bedrag van de onmiddellijke inning.

Vóór 1 juni 2023 gold het principe dat je rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen werd ingetrokken indien je als bestuurder werd betrapt met meer dan 1,5 promille alcohol per liter bloed in je lichaam (= 0,65 mg/l uitgeademde lucht). Vanaf deze limiet kon je ook niet meer rekenen op een minnelijke schikking van het parket, maar werd je onmiddellijk voor de politierechtbank gedagvaard.

Vanaf 1 juni 2023 zul je extra op je alcoholverbuik moeten letten. De drempelwaarde van 1,5 promille werd immers aanzienlijk verlaagd naar slechts 1,2 promille alcohol per liter bloed in je lichaam (= 0,52 mg/l uitgeademde lucht).

De limiet van 1,2 promille overschreden?

Heb je de limiet van 1,2 promille (= 0,52 mg/l uitgeademde lucht) overschreden? In dat geval zal de politie jouw rijbewijs onmiddellijk intrekken voor een periode van 15 dagen.

Vervolgens zul je na enkele maanden (doorgaans 8 tot 12 maanden) een dagvaarding ontvangen om te verschijnen voor de politierechtbank.

De wetgever heeft dronken bestuurders zeer duidelijk willen raken in de portefeuille. De geldboete die de politierechter kan opleggen varieert dan ook tussen de 1.600 en 16.000 euro. Daarnaast kan de politierechter jou een rijverbod opleggen van minimum 8 dagen tot maximaal 5 jaar (of levenslang). De 15 dagen onmiddellijke intrekking die je al hebt ondergaan worden hier wel steeds van afgetrokken.

Ben je hardleers en werd je binnen de 3 jaar al eens eerder veroordeeld voor alcohol in het verkeer? Dan kunnen deze geldboetes zelfs oplopen tot 40.000 euro en riskeer je zelfs een gevangenisstraf tot maximaal 2 jaar. Je rijverbod zal in dat geval ook minimaal 3 maanden bedragen, waarbij je je rijbewijs pas zult terugkrijgen nadat je geslaagd bent in de 4 herstelexamens (theorie, praktijk, medisch en psychologisch).

Laat je bijstaan door één van onze verkeersspecialisten!

De politierechter houdt bij het opleggen van een concrete straf steeds rekening met jouw persoonlijke en professionele situatie, samen met eventuele verzachtende omstandigheden.

Onze verkeersspecialisten weten perfect welke informatie voor de politierechter van belang zijn, zodat we steeds een zo gunstig mogelijk resultaat in jouw dossier kunnen behalen.

Een gewaarschuwd bestuurder is er alleszins twee waard!

Toch een dagvaarding in de bus ontvangen? Contacteer ons dan via het contactformulier en wij helpen jou met al onze deskundigheid graag terug op weg (en dat mag je zelfs letterlijk nemen).