011/10.09.08
info@tvo-advocaten.be

TVO Advocaat BV
Maastrichterstraat 114/1.01
3500 Hasselt
KBO 0535.998.541

26 mei 2023
De vergoeding voor het Slachtofferfonds – (bijna) iedereen draagt bij

Elke veroordeling van de Politierechtbank – voor zover de geldboete meer dan 208 euro (26 euro + opdeciemen) bedraagt – gaat gepaard met de verplichting tot het betalen van een bijdrage aan het Fonds tot hulp aan de slachtoffers van opzettelijke gewelddaden, of kortweg: het Slachtofferfonds. Deze vaste vergoeding bedraagt steeds 200 euro. Maar waarvoor dient dit Fonds? En heeft ieder slachtoffer dan recht op een vergoeding uit dit Fonds? Je leest er meer over in onze nieuwe blog.

Voor wie?

Het Slachtofferfonds biedt financiële en morele hulp aan slachtoffers van gewelddaden. Daarnaast vallen ook de verwanten van een overleden slachtoffer, de verwanten van een niet-overleden slachtoffer of van een vermist slachtoffer, de (verwanten van de) occasionele redders en de slachtoffers van onopgeloste zaken onder het toepassingsgebied.

Financiering?

Het Slachtofferfonds wenst zoveel mogelijk slachtoffers uit te betalen. Hierdoor moeten er uiteraard aanzienlijke fondsen aanwezig zijn. De wetgever is van oordeel dat deze pot dient gefinancierd te worden door eenieder die de strafwet met de voeten treedt. Meer concreet moet iedereen die door een strafrechtbank wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf en/of een geldboete van 208 euro (26 euro + opdeciemen) of meer een vaste bijdrage van 200 euro aan dit Fonds betalen. Deze regel geldt bijgevolg ook voor de veroordelingen van de politierechtbank.

Toekenningsvoorwaarden?

Niet ieder slachtoffer kan zich tot het Slachtofferfonds wenden. Om een vergoeding te krijgen moet het slachtoffer voldoen aan vier voorwaarden:U kunt de identificatieplicht als volgt in orde brengen:

  • De opzettelijke gewelddaad moet gepleegd zijn in België.
  • Het resultaat van het politieonderzoek of van de strafrechtspleging moet bekend zijn (bv. na een eindvonnis van de strafrechtbank).
  • De aanvraag moet bovendien ingediend worden binnen de drie jaar vanaf de definitieve gerechtelijke uitspraak (of in voorkomend geval na seponering).
  • Tot slot is de vergoeding van het Slachtofferfonds steeds subsidiair. Dit betekent dat je eerst vergoeding moet vragen van de dader en/of via je rechtsbijstandsverzekering.

Welke financiële hulp?

Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je een vergoeding krijgen van het Slachtofferfonds. Dit kan variëren van medische hulp en psychologische ondersteuning tot financiële compensatie voor de geleden schade. Het Slachtofferfonds biedt een billijke hulp, maar garandeert geen volledige schadevergoeding. Zo is de maximale schadevergoeding per slachtoffer begrensd op 125.000 euro.

Werking?

Omwille van diverse problemen kent het Slachtofferfonds een doorlooptijd van ca. 2 jaar vooraleer de slachtoffers – die vaak ook al een lange juridische procedure hebben ondergaan – hun schadevergoeding ontvangen. Door een wetswijziging van 15 december 2022, kunnen slachtoffers sinds 1 februari 2023 ook gebruik maken van een versnelde procedure, om deze doorlooptijd zoveel mogelijk in te korten.

Nog vragen?

Werd jij het Slachtoffer van een opzettelijke gewelddaad en zijn de daders niet solvabel? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen nagaan hoe wij jou hierin kunnen bijstaan. Contacteer ons via het contactformulier en dan helpen we je graag terug op weg (en dat mag je zelfs letterlijk nemen).