011/10.09.08
info@tvo-advocaten.be

TVO Advocaat BV
Maastrichterstraat 114/1.01
3500 Hasselt
KBO 0535.998.541

Het Belang van Limburg
– 09/11/2023
Wiettelers in Bocholt gaan vrijuit door geknoei van openbaar ministerie

Er waren straffen tot 40 maanden cel gevraagd, maar toch verlieten acht verdachten gelinkt aan een Bocholtse wietplantage donderdag de rechtbank als vrije mensen. Doordat er documenten over een huiszoeking ontbraken, sprak de rechter over een ernstige schending van het recht op een eerlijk proces.

Meer info gevraagd

Het duurde niet lang voordat de speurders negen verdachten tussen 25 en 52 jaar aan de plantage konden linken. Een van hen is intussen overleden, waardoor vorige maand acht verdachten voor de correctionele rechtbank in Tongeren verschenen. Het ging om personen uit Bocholt, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen.

De procureur vorderde straffen tussen de 22 en 40 maanden, met voor iedereen 8.000 euro boete erbovenop. Zover kwam het niet. De verdediging vroeg bij monde van onder meer Bert Partoens, Bert Vanmechelen, Jos Janssen, Tom Van Overbeke en Michiel Van Kelecom om meer info over de huiszoeking in Pelt. Zonder die huiszoeking was er ook geen sprake van een onderzoek in Bocholt.

Beroep

De verdediging kreeg gehoor bij de rechtbank, die vroeg aan het openbaar ministerie om extra stukken bij te brengen. Dat gebeurde slechts deels. De rechtbank verwijt nu het openbaar ministerie om niet open kaart te spelen. “Het recht op een eerlijk proces vereist dat wanneer het openbaar ministerie zich wil beroepen op elementen uit een ander dossier, het alle relevante bewijzen moet meedelen”, aldus de rechter in het vonnis. Wat niet het geval was. “Het recht op een eerlijk proces is onherroepelijk en ernstig geschonden.”

De strafvordering is onontvankelijk, oftewel voer voor de vuilnisbak, waardoor de daders vrijuit gaan. De verdediging haalt daarmee een slag thuis. “Het is evident dat er in een rechtsstaat controlemogelijkheden moeten zijn voor zowel de verdediging als de rechtbank. Als die er niet of onvoldoende zijn, heeft dat consequenties”, zegt Tom Van Overbeke.

Toch laten de verdachten de champagnekurken best nog niet knallen, want het parket kan nog altijd in beroep gaan. “Het openbaar ministerie wenst eerst het vonnis grondig te bestuderen voor het beslist al dan niet hoger beroep aan te tekenen”, zegt Marijke Teunis van het parket van Limburg.