011/10.09.08
info@tvo-advocaten.be
TVO Advocaat BV
Maastrichterstraat 114/1.01
3500 Hasselt
KBO 0535.998.541
Het had een gezellig avondje feesten in de Versuz moeten worden. Toch staat de nacht van 4 op 5 februari 2023 in het geheugen van een Genkenaar (22) gegrift als de nacht waarin hij bijna het leven liet. Zijn vriendengroep raakte in een discussie verzeild met drie jongemannen, onder wie ook een twintiger uit Houthalen. In plaats van rustig naar huis te rijden, vond deze laatste er niets beter op dan de Genkenaar op de parking op te wachten en vervolgens aan te rijden. Een kort ritje waarvoor hij een celstraf riskeerde, maar zover kwam het niet. “Wat hier gebeurd is, tart elke verbeelding”, deed advocaat Tom Van Overbeke het relaas van de feiten.
Het is de nacht van 4 op 5 februari 2023, een intussen 22-jarige Genkenaar gaat samen met zijn tweelingbroer en vier andere vrienden uit in de Versuz. “Ze waren daar om een verjaardagsfeestje te vieren”, nam advocaat Tom Van Overbeke het woord in de Hasseltse rechtbank tijdens het proces in maart. “Ik heb al vaker gehoord van vechtpartijen of ruzies tijdens een avondje stappen, maar wat hier gebeurd is, tart elke verbeelding.”
Discussie
In de vroege uurtjes besluiten de feestgangers dat het welletjes is geweest en begeven ze zich naar de vestiaire van de discotheek. Daar ontstaat een discussie met drie andere jongens, onder wie ook een Houthalenaar (24). “Op camerabeelden is duidelijk te zien dat mijn cliënt op geen enkele manier betrokken is bij die discussie. Hij is net degene die ziet dat er frictie ontstaat en die de situatie probeert te ontmijnen.”
Tevergeefs, zo blijkt. De Houthalenaar die er gezien zijn alcohol- en cannabisgebruik enkele momenten eerder nog amper in slaagde om zijn eigen jas aan te trekken, wandelt richting de parking en kruipt straalbezopen achter het stuur van zijn witte BMW. Daar wacht hij tot hij de vriendengroep van de Genkenaar de discotheek ziet buitenkomen — 94 seconden om precies te zijn — en rijdt hij vervolgens na een opeenvolging van bochten en manoeuvres niet naar de uitgang, maar in volle vaart op de feestvierders af. De Genkenaar wordt opgeschept en houdt er een complexe dijbeenbreuk aan over.
“Het slachtoffer heeft veel geluk gehad”, klonk het bij de openbare aanklager. Die had de moeite genomen om een gigantisch videoscherm te voorzien waarop de camerabeelden van de parking in de rechtszaal getoond konden worden. “Je ziet de exacte aanrijding misschien niet, maar wel hoe hij rijdt en waar het gebeurde. Als het slachtoffer niet over de motorkap, maar onder het voertuig was beland, had hij heel weinig kans om dat te overleven. Daarom spreken we hier ook van poging tot moord en schuldig verzuim.” Want na de aanrijding lukte het de twintiger uit Houthalen wél om zijn weg naar de uitgang te vinden en thuis zijn roes te gaan uitslapen.
Het is duidelijk dat hij twee keer naar links uitwijkt om het slachtoffer te viseren. Hij maakte dat manoeuvre om hem te raken
Volgens de parkeerwachter, die alles zag gebeuren, was het duidelijk dat de bestuurder de intentie had om zijn ‘rivalen’ te raken. “Het is duidelijk dat hij twee keer naar links uitwijkt om het slachtoffer te viseren. Het was duidelijk dat hij dat manoeuvre maakte om hem te raken”, las meester Van Overbeke voor uit het strafdossier.
Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij in allerijl geopereerd werd. Wat volgde waren drie dagen in het ziekenhuis, tal van pijnstillers om de pijn draaglijk te houden en een lange revalidatie. “Hij heeft opnieuw moeten leren lopen en heeft nog elke dag pijn”, aldus Tom Van Overbeke. “Ik ga hier nu snel over, maar dat is een lijdensweg geweest binnen zijn gezin. En dan is er ook nog het mentale leed.” De raadsman verklaarde dat zijn cliënt geregeld nachtmerries heeft waarin hij wordt aangereden en waarvan hij in paniek wakkerschiet. Hij vroeg voor zijn cliënt een voorlopige schadevergoeding van 43.597 euro en nog eens een dikke 20.000 euro voor de familieleden van het slachtoffer.
Alles vergeten
De twintiger op de beklaagdenbank verklaarde tijdens het proces in maart aan de driekoppige rechtbank niets meer te herinneren van de feiten. “Ik weet alleen nog dat ik rond 1.30 uur in de bovenruimte van de Versuz stond en dat er wodka gedronken werd, maar daarna herinner ik mij alleen nog dat ik ben wakker geworden in een cel.” Zelfs het moment dat hij thuis door politiediensten uit zijn bed gehaald werd, bleek in de vergetelheid verdwenen te zijn.
In de plaats daarvan draagt de jongeman al een jaar en twee maanden een immens schuldgevoel met zich mee. “De pijn, de angst, het verdriet en de boosheid van het slachtoffer, dat zal voor altijd op mijn geweten staan”, verontschuldigde hij zich aan de Genkenaar, maar ook zijn familieleden die naast hem zaten. “Ik schaam mij diep dat jullie door mijn domme daad door deze moeilijke tijd zijn gegaan. Ik hoop dat jullie dit zo snel mogelijk achter jullie kunnen laten.” Zijn spijt lijkt in elk geval oprecht, al zeker omdat hij in het verleden al meerdere pogingen deed om contact te zoeken met het slachtoffer én om de jongeman lijnrecht te vergoeden voor zijn medische kosten (lees: een eenmalige betaling van 10.000 euro en maandelijkse betalingen van 500 euro).
“Maar dit zijn zeer ernstige feiten”, meende de openbare aanklager. “Je hebt iemand in levensgevaar gebracht. Het slachtoffer is gelukkig niet overleden, maar wel ernstig gekwetst geraakt.” Advocaat Van Overbeke voegde daar nog aan toe dat de complexe beenbreuk dicht tegen een slagader lag. “Als die geraakt was, had hij maar minuten de tijd gehad om die te stelpen en ik weet niet of dat in die situatie gelukt zou zijn geweest.” Er werd een celstraf van vijf jaar met uitstel gevorderd, gekoppeld aan voorwaarden. Daarnaast vroeg de openbare aanklager een terbeschikkingsstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van vijf jaar en de verbeurdverklaring van het voertuig.
Advocaten Luk Delbrouck en Laure Lesire verdedigden de Houthalenaar en meenden dat er geen sprake was van poging moord, maar eerder slagen en verwondingen. “De aanrijding wordt niet betwist, maar volgens ons heeft hij niet opzettelijk gehandeld. Onze cliënt mag zich niet verschuilen achter zijn alcoholgebruik, dat is waar. Maar kan je echt spreken van voorbedachtheid als hij zijn arm niet in zijn jas gestoken krijgt en als hij niet eens op zijn voeten kan blijven staan in die vestiaire? Heeft hij die aanrijding echt bedoeld of is het eerder door zijn onhandigheid en zattigheid? Volgens ons had hij niet de intentie om hem aan te rijden en zeker niet om hem te doden.” De advocaten vroegen voor hun cliënt een werkstraf en met succes. De feiten werden geherkwalificeerd naar opzettelijke slagen en verwondingen en de jongeman werd veroordeeld tot een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 4.000 euro. Hij zal het slachtoffer en dienst familie een voorlopige schadevergoeding van meer dan 22.000 euro moeten betalen. Hoeveel die schadevergoeding uiteindelijk zal zijn, moet blijken na het onderzoek door een deskundige.